Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Med prejemniki priznanj študentom za posebne dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti UL tudi študentka FF

Rektor UL prof. dr. Igor Papič je podelil priznanja študentom Univerze za posebne dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti. Med nagrajenci je tudi Pia Hrovat z Oddelka za slavistiko FF. Priznanje je prejela za prvo mesto v kategoriji prevodov tujih bohemistov z vsega sveta, ki ga je zasedla na Mednarodnem tekmovanju študentov češčine kot tujega jezika v prevajanju iz maternega jezika v češčino v Pragi.
Iskrene čestitke!

Več


Foto: Foto studio Nora
 
Profesorici in profesor s FF prejeli naziv zaslužna profesorica / zaslužni profesor UL

Včeraj je rektor UL prof. dr. Igor Papič podelil nazive zaslužni profesor in zaslužna profesorica za leto 2019. Naziv so prejeli tudi prof. dr. Marija Golden, prof. dr. Boža Krakar Vogel in prof. dr. Marko Polič s FF.
Iskrene čestitke!

Foto: Foto studio Nora
Študentki FF prejeli Prešernovo nagrado UL

5. decembra 2019 je rektor UL prof. dr. Igor Papič podelil Prešernove nagrade UL. Med prejemniki nagrad sta tudi študentki FF, in sicer sta nagradi prejeli Mija Bon za delo Geolingvistična interpretacija primerjalnih frazemov v slovenskih narečjih na interaktivni jezikovni karti: Primerjalni frazemi s pomenom človeške lastnosti (mentorica: prof. dr. Vera Smole, Oddelek za slovenistiko) in Maja Sevšek za delo Razvojni potenciali funkcionalno degradiranih območij Osrednjeslovenske statistične regije (mentorica: izr. prof. dr. Barbara Lampič, Oddelek za geografijo).
Iskrene čestitke!

Več

Foto: Foto studio Nora

 
Predavanje politologa dr. Jana Beneša

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje politologa dr. Jana Beneša, namestnika veleposlanika Češke republike v Sloveniji, z naslovom Zgodovinsko-politične okoliščine razvoja Češkoslovaške v obdobju 1918–1948 v ponedeljek, 16. decembra 2019, ob 8.50 uri (pred. 1, Tobačna 5). Predavanje bo v češčini.
 
Notulae Indo-Iranologicae III: h genezi staroindijske sekundarne heteroklizije -i-/-n-

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1192. sestanek, ki bo v ponedeljek, 16. decembra 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Notulae Indo-Iranologicae III: h genezi staroindijske sekundarne heteroklizije -i-/-n- bo predaval doc. dr. Luka Repanšek, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF. Pred predavanjem bo v glavnih poudarkih predstavljena junijska mednarodna konferenca ob počastitvi stote obletnice primerjalnega jezikoslovja na UL.

Foto: www.zrc-sazu.si
 
O zaznavanju atraktivnosti obrazov pri ljudeh v kontekstu evolucijske psihologije

Oddelek za psihologijo FF vabi na predavanje prof. dr. Slavke Demuthove (Oddelek za psihologijo, Univerza v Trnavi) z naslovom O zaznavanju atraktivnosti obrazov pri ljudeh v kontekstu evolucijske psihologije. Predavanje v angleščini bo v torek, 17. decembra 2019, ob 11.30 uri (pred. 02A).

Več

 
Koncert Etnoansambla Oddelka za muzikologijo in Študentskega pevskega zbora FF

V torek, 17. decembra 2019, ob 14.00 uri vabljeni v avlo FF na koncert Etnoansambla Oddelka za muzikologijo in Študentskega pevskega zbora FF. Ob 14.00 uri bo nastopil Etnoansambel pod vodstvom doc. dr. Nejca Sukljana, ob 14.30 uri pa Študentski pevski zbor FF pod vodstvom prof. dr. Matjaža Barba.


 
Na Besedni postaji v torek, 17. decembra 2019, ob 17.00 uri (Modra soba): Paulo Freire, Pedagogika zatiranih (založba Krtina)

O delu Pedagogika zatiranih Paula Freira, brazilskega humanista, legende pedagogike dvajsetega stoletja, ki je izšlo v slovenskem prevodu pri založbi Krtina, in o Freirejevi pedagogiki, ki je teorija in praksa revolucionarnega ali osvobodilnega dejanja, ki izrašča iz zatiranega razreda samega, se bodo z moderatorko dr. Mojco Medvedšek, pogovarjali izr. prof. dr. Nives Ličen, izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik, in doc. dr. Blažka Müller, prevajalka Pedagogike zatiranih.
Lepo vabljeni!


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Ali potrebujemo novo definicijo muzejev?

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na šesti Šmitkov večer, ki bo v torek, 17. decembra 2019, ob 18.00 uri (pred. P3, Zavetiška 5). Dogodek bo potekal pod naslovom Ali potrebujemo novo definicijo muzejev?, gostja pa bo dr. Tanja Roženbergar, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja. Pogovor bodo vodili izr. prof. dr. Jože Hudales ter študentki Julija Zupan in Vanessa Benak Cvijanović.
 
Novoletni sprejem in podelitev priznanj FF za leto 2019

V petek, 20. decembra 2019, ob 12.00 uri vabljeni v avlo FF na novoletni sprejem. Ob srečanju bomo podelili tudi priznanja FF za leto 2019. Letošnji nagrajenci in nagrajenke so:

- priznanje za življenjsko delo:
prof. dr. Jasmina Markič (predlagatelj: Oddelek za romanske jezike in književnosti);
Janja Sešek (predlagatelj: pomočnica tajnice fakultete na študijskem področju 1., 2. in 3. stopnje);

- priznanje za pedagoško in raziskovalno delo:
prof. dr. Darko Ogrin (predlagatelj: Oddelek za geografijo);

- priznanje za pedagoško delo:
izr. prof. dr. Barbara Šteh (predlagatelj: Oddelek za pedagogiko in andragogiko);
mag. Pavel Ocepek (predlagatelj: CSDTJ s podporo Oddelka za slovenistiko);

- priznanje za strokovno delo:
Mojca Bele (predlagatelj: oddelčna tajništva in tajnica fakultete)
kolektiva Znanstvene založbe in Knjigarne FF (dr. Matevž Rudolf, mag. Eva Vrbnjak, Jure Preglau ter Maja Avsenik in Ida Kraš) (predlagatelj: dekanov kolegij);
Peter Grum (predlagatelj: OHK ob podpori Oddelka za muzikologijo);

- priznanje za enkraten dosežek:
lekt. dr. Mateja Gaber (predlagatelj: Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko s podporo dekanovega kolegija).
Vsem prejemnikom in prejemnicam iskrene čestitke!

Foto: Prejemniki in prejemnice priznanj 2018

 
Jagodni izbor Oddelka za slavistiko FF ob 100-letnici

V četrtek, 19. decembra 2019, ob 17.00 uri vabljeni v predavalnico 209c na Jagodni izbor Oddelka za slavistiko FF ob 100-letnici. Predstavili bodo monografijo Rajko Nahtigal in 100 let slavistike na Univerzi v Ljubljani (ur. Petra Stankovska, Aleksandra Derganc, Alenka Šivic Dular), dokumentarni film 100 let slavistike na UL (scenarij in realizacija Valentin Pečenko, strokovna sodelavka Namita Subiotto, kamera Jože Jagrič, Produkcija Fos) in monografijo Poti in stranpoti poučevanja tujih jezikov v Sloveniji (ur. Tatjana Balažic Bulc, Jana Kenda, Meta Lah, Vesna Požgaj Hadži). Predstavitvi bo sledila pogostitev.
 
Novosti Znanstvene založbe FF

Mary Beard: Ženske in oblast. Manifest (prevod: Uršula Rebek; urednica slovenske izdaje in avtorica spremne besede prof. dr. Marta Verginella)

Pri ZZFF je izšlo eno temeljnih sodobnih feminističnih del, Ženske in oblast britanske akademičarke, klasične filologinje, urednice in intelektualke Mary Beard. Knjiga se ukvarja z analizo žensk v javnem življenju; in predvsem z vprašanjem, zakaj so številne ženske tolikokrat utišane. Avtorica se iskanja odgovorov na ta na videz vsakdanja, a zato nič manj problematična vprašanja loteva v antiki. Prikaže, kako je ženska utišana že na samem začetku Besede, v Odiseji, in kako se bolj ali manj nasilni mehanizmi utišanja žensk v javnem življenju vlečejo skozi celotno antiko – preko splošno sprejetih kulturnih vzorcev pa jih občutimo še danes. Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Tatjana Balažic Bulc, Jana Kenda, Meta Lah, Vesna Požgaj Hadži (ur.): Poti in stranpoti poučevanja tujih jezikov v Sloveniji

Poučevanje tujih jezikov ima v Sloveniji dolgo tradicijo, in vsak jezik, ki je del te tradicije, pripoveduje svojo zgodbo. Monografija, ki jo imate v rokah, povezuje zgodbe posameznih jezikov v zgodbo z zgovornim naslovom Poti in stranpoti poučevanja tujih jezikov v Sloveniji, ki ga je navdihnil prispevek o nemščini. Ko govorimo o tujejezikovnem poučevanju, ne moremo prezreti pomembne vloge – čeprav to ni vedno najbolj očitno – FF UL, ki omogoča študij ali učenje več kot 30 različnih jezikov in hkrati izobražuje bodoče učitelje jezikov.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. Do nje pa lahko tudi prosto dostopate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Obisk veleposlanika Portugalske

Ta teden je FF obiskal veleposlanik Portugalske António de Almeida Ribeiro. V imenu portugalskega inštituta Camões je z našo fakulteto podpisal nadaljevanje sporazuma o sodelovanju in finančni podpori pri gostovanju tujih lektorjev in učiteljev, ki bodo sodelovali v študijskemu programu portugalščine. Prvo generacijo študentk in študentov portugalščine naj bi na FF vpisali v študijskem letu 2021/22, do takrat pa bo na fakulteti še naprej deloval lektorat portugalščine.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si