Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Delavnica projekta StaR UrbS Ljubljana

Oddelek za zgodovino FF v okviru projektov Urbani prostori: Evropska kulturna zgodovina med 1918 in 1939 kot večjezični in spremenljiv filmski pripomoček in Mestni prostori v Evropi – skupno iskanje regionalne in kulturne zgodovine za skupno evropsko prihodnost pripravlja delavnico, ki bo po obdobju covida omogočila prvo realno srečanje udeležencev in udeleženk obeh projektov. Na njej bodo ponovno proučili znanstvena izhodišča projekta in pripravili vse potrebno za začetek delovanja skupine za izdelavo filmskega pripomočka. V okviru delavnice (19.–23. avgust 2021) bosta organizirani tudi dve predavanji v angleščini. Prvo predavanje bo imel izr. prof. dr. Aleš Gabrič, ki bo predaval o kontinuiteti in prelomih v Ljubljani po prvi svetovni vojni, drugega pa prof. dr. Marta Verginella, ki bo predavala o urbani zgodovini in mestih na Slovenskem. Predavanja so odprta tudi za zunanje udeležence in udeleženke. Dogodek bo potekal v nemškem in angleškem jeziku.

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Luka Komidar: Opisna statistika v R-ju (Učbeniki FF)

Priročnik Opisna statistika v R-ju je primarno namenjen študentom dodiplomskega študija psihologije, a je lahko koristen vir za študente kateregakoli družboslovnega študijskega programa, ki ima v predmetniku statistične predmete. Namenjen je tudi tistim, ki že imajo določena statistična znanja in izkušnje, a želijo začeti uporabljati program R. R je prosto dostopen in odprtokoden program za statistične analize, upravljanje s podatki in njihovo grafično predstavitev.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

 

Janez Skela: Govôri, spomin! Slovenski učbeniki angleškega jezika skozi čas

Namen te monografije je predvsem dokumentirati domače učbenike za pouk angleščine, ki so nastali med letoma 1945 in 1989. Gre za poklon pionirjem, ki so orali ledino na tem področju in tako postavili temelje poučevanja angleščine v povojnem obdobju.

Publikacija je brezplačna. Več informacij dobite na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko.
Muzikološki zbornik, letn. 57, št. 1 (2021)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu E-revije FF.
Poroka na FF

V soboto, 24. julija 2021, je FF začasno postala izpostava UE Ljubljana, predavalnica 15 pa poročna dvorana: na mestu, kjer sta se spoznala, sta odločilni DA izrekla naša alumna germanistike, Mišela Cör in Simon Keršič. Kot pooblaščenka ju je uradno poročila predstojnica Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, izr. prof. dr. Irena Samide. Verjamemo, da bo njuna zveza tako trdna kot naša fakulteta, mladoporočencema pa želimo na njuni skupni poti veliko sreče, razumevanja, zaupanja, modrosti, strpnosti in – ljubezni.

 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Doc. dr. Brane Senegačnik (intervju z doc. dr. Branetom Senegačnikom, Oddelek za klasično filologijo FF, oddaja Intervju, RTV Slovenija, 25. 7. 2021)
 
Magična žival, ki ti lahko pomaga, lahko te pa tudi zatre (v oddaji Podobe Japonske sodelovala doc. dr. Nataša Visočnik Gerželj, Oddelek za azijske študije FF, Prvi program Radia Slovenija, 27. 7. 2021)
 
Plemiški vrtovi (v oddaji Sledi časa sodelovala doc. dr. Ines Babnik, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, Prvi program Radia Slovenija, 1. 8. 2021)

Ko dežela na sončni strani Alp sreča deželo vzhajajočega sonca (v oddaji Podobe Japonske sodeloval prof. dr. Andrej Bekeš, Oddelek za azijske študije FF, Prvi program Radia Slovenija, 6. 8. 2021)


 
Hitreje. Višje. Močneje. Olimpijske igre in Slovenci. Z doc. dr. Petrom Mikšo se je pogovarjal izr. prof. dr. Bojan Balkovec (Oddelek za zgodovino FF).
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si