Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Doc. dr. Luka Repanšek prejel nagrado srebrni znak ZRC SAZU za vrhunski doktorat s področja humanističnih ved

Doc. dr. Luka Repanšek z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF je včeraj prejel nagrado srebrni znak ZRC SAZU za vrhunski doktorat s področja humanističnih ved. Več si lahko preberete tukaj. 
Iskrene čestitke!

 
Razprava o prekariatu

V torek, 17. aprila 2018, ob 17.00 uri na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pripravljajo razpravo o prekariatu. Gostje bodo člani socialnega dialoga: minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, predsednica ZSSS Lidija Jerkič, generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Pogled stroke bodo predstavili dekanja dr. Metka Tekavčič, dr. Bogomir Kovač in dr. Ivan Svetlik.
Na dogodek se lahko prijavite na tej povezavi, vabilo je na voljo tukaj.
Prijava je zaradi organizacije in logistike potrebna.
Vabljeni!

 
Neknjižni germanizmi v slovenščini
 
Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1149. sestanek, ki bo v ponedeljek, 16. aprila 2018, ob 18.00 uri (predavalnica 325). Na temo Neknjižni germanizmi v slovenščini danes bo predavala izr. prof. dr. Alja Lipavic Oštir, Oddelek za germanistiko, FF Univerze v Mariboru in Oddelek za germanistiko, FF Univerza sv. Cirila in Metoda v Trnavi, Slovaška.
Predavanje o operni dramaturgiji

Oddelek za muzikologijo FF vabi na predavanje doc. dr. Blaža Lukana z naslovom Operna dramaturgija. Predavanje bo v ponedeljek, 16. aprila 2018, ob 16.20 uri, v predavalnici 535 B (5. nadstropje). Predavatelj nas bo spoznal z glavnimi dilemami, ki stojijo pred dramaturgom, ko se loti operne predstave. Kako gleda na glasbeno-dramatski žanr dramaturg, ki ponavadi sicer stoji zgolj pred dramskim tekstom.

Več

 
Predaval bo prof. dr. Antonio Miguel Nogués Pedregal

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanja v okviru predmeta Regionalne raziskave in razvoj, ki jih bo izvedel gostujoči predavatelj prof. dr. Antonio Miguel Nogués Pedregal, Univerza Miguel Hernández, Elche. Predavanja bodo potekala po naslednjem razporedu (v predavalnici P3, Zavetiška 5):
- 16. in 23. aprila 2018, ob 14.40 uri;
- 18. in 25. aprila 2018, ob 11.20 uri;
- 19. in 26. aprila 2018, ob 13.00 uri.
Predavanja bodo v angleškem jeziku. Več o predavatelju.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.
 
Predavanja prof. dr. Olivierja Givreja

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanja, ki jih bo v okviru učiteljske izmenjave skupnega programa CREOLE izvedel prof. dr. Olivier Givre, Univerza Lumiere Lyon 2.
Ciklus predavanj v angleškem jeziku bo potekal na Zavetiški 5 po naslednjem razporedu:

 
- 16. aprila 2018, ob 14.40 uri, predavalnica P2: Ritual in hrana: kurban na Balkanu ali molitev pri prehranjevanju;
16. aprila 2018, ob 16.20 uri, predavalnica P2: Biopolitika živali;
- 17. aprila 2018, ob 13.00 uri, predavalnica P1: Primerjanje in soočanje z živalskimi smrtmi;
- 17. aprila 2018, ob 14.40 uri, predavalnica P1: Antropologija: znanost in družba. Inovativni projekt med učenjem skozi prakso in aplikativno antropologijo. 


 
Predavanje o anaforah in razreševanju koreferenc

Vabljeni na predavanje prof. Ruslana Mitkova z Univerze v Wolverhamptonu, ki bo predaval o anaforah in razreševanju koreferenc. Dogodek bo v torek, 17. aprila 2018, ob 16.15 uri v predavalnici P21 na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani. Predavanje bo v angleščini.

Kratek povzetek predavanja in predavateljev življenjepis najdete tu.

 

 
Predavanja tujih predavateljic na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Lektorat romunskega jezika vabi na predavanji, in sicer:
- 17. aprila 2018, ob 13.00 uri (učilnica 410): dr. Silvie Stoian z Univerze v Ploiești (UPG), Romunija: Označevanje kvantitete z nenumeričnimi približnimi kvantifikatorji v romunščini;
- 17. aprila 2018, ob 14.40 uri (učilnica 410): dr. Adeline Farias z Univerze v Ploiești (UPG), Romunija:Fraktalni pogledi na literauro in umetnost in Sodobni romunski romaneskni žanri.
Predavanja bodo v romunskem, predstavitve pa v angleškem jeziku. 
 
 

 
Interkulturni konteksti v južnoslovanskih književnostih

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanja, ki jih bo v okviru Ceepusove mreže AT-037 med 17. in 19. aprilom 2018 izvedla gostujoča predavateljica doc. dr. Šeherzada Džafić z Oddelka za bosanski jezik Pedagoške fakultete Univerze v Bihaču. Predavanja bodo potekala po naslednjem urniku:
17. aprila 2018, ob 13.00 uri (pred. 5): Interkulturna historija južnoslavenske interliterarne zajednice;
- 18. aprila 2018, ob 13.50 uri (pred. 03): Živjeti između: Bijeg u treći prostor;
- 19. aprila 2018, ob 13.00 uri (pred. 116): Prostorni kao poetički obrat(i) u narativnom diskursu bosanskohercegovačke književnosti.

Predavanja bodo v bosanskem jeziku.
Na Besedni postaji v sredo, 18. aprila 2018, ob 17.00 uri (Modra soba): Marko Stabej, Naj gre za jezik (Založba Ocean)

Naj gre za jezik ponuja dvainštirideset kratkih tematskih premislekov, v katerih se ukvarja s tistimi jezikovnimi pojavi ali spremembami, ki so lahko zanimivi tako za vsakdanje preudarjalce jezikovnih rab kot za poklicne uporabnike slovenščine. Tudi za jezikoslovce. S to knjigo je Stabej jeziko(slo)vno misel premaknil iz zapovedanega medijskega kota v javni kulturni forum in svoja dognanja, natančno izrečena in marsikdaj duhovita, ponudil široki slovenski javnosti.
Z avtorjem se bo pogovarjala urednica knjige dr. Ina Ferbežar.


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Tu si lahko ogledate posnetek Besedne postaje, na kateri so se pogovarjali s Sarivalom Sosičem, avtorjem knjige Starec in jaz (založba Litera). 
Dan za romanski jezik: katalonščina

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF ter Klub romanistov Sofie vabita na strokovno-družabno srečanje Dan za romanski jezik: katalonščina v sredo, 18. aprila 2018, ob 17.00 uri (predavalnica 533). Dogodek, ki ga bo spremljala razstava katalonskih knjig, bo imel pester program, med drugim:
- mini jezikovni tečaj katalonščine, ki ga bo vodila prof. Montserrat Vidal iz Barcelone;
- predstavitev o razvoju, zgodovini in položaju tega jezika, ki jo bo vodila doc. dr. Agata Šega;
- zabaven dokumentarni film o tem, kaj doživi tujka, ki v Kataloniji govori samo katalonsko in ne zna prav nič špansko;
- pogovor o videnem in slišanem ob katalonskih dobrotah in glasbi;
- obiskal pa jih bo tudi gost presenečenja.
Oder brez kulise. Deželne hiše, lontovži, notranjeavstrijskih stanov ter njihove stvarne in simbolne razsežnosti

ICCHS - Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave pripravlja predavanje v sredo, 18. aprila 2018, ob 17.00 uri, v sobi 343. Na temo Oder brez kulise. Deželne hiše, lontovži, notranjeavstrijskih stanov ter njihove stvarne in simbolne razsežnosti bo predaval izr. prof. dr. Sašo Jerše z Oddelka za zgodovino FF.
 
Značilnosti italijanskega pripovedništva v desetletju po izidu romana Gomorra

Sekcija za italijanistiko Oddelka za romanske jezike in književnosti FF vabi na predavanje Paola Giovannettija, I.U.L.M. Milano z naslovom Značilnosti italijanskega pripovedništva v desetletju po izidu romana Gomorra. Predavanje bo v sredo, 18. aprila 2018, ob 11.30 uri (predavalnica 13).
Predavanje bo v italijanskem jeziku.
Predavanje o biofilozofiji Kurta Goldsteina in Georgesa Canguilhema

Oddelek za filozofijo FF vabi na predavanje dr. Charlesa Wolfa z Univerze v Ghentu, ki bo predaval o biofilozofiji Kurda Goldsteina in Georgesa Canguilhema. Dogodek bo v četrtek, 19. aprila 2018, ob 12.10 uri v predavalnici 02. Predavanje z naslovom Is it vitalism? Is it organicism? Kurt Goldstein, Georges Canguilhem, and the Project of a Non-Reductionist Biophilosophy bo v angleškem jeziku. Kratek povzetek in predavateljev življenjepis najdete tu.
Predavanje dr. Yvonne Schulz Zinda z Univerze v Hamburgu

Oddelek za azijske študije FF vabi na predavanje dr. Yvonne Schulz Zinda z Univerze v Hamburgu, ki bo v četrtek, 19. aprila 2018, ob 16.00 uri v Modri sobi na FF. Predavateljica, vodja katedre za Korejske študije na Azijsko-afriškem inštitutu, bo imela predavanje v angleškem jeziku o Severni Koreji z naslovom North Korea: An Introduction, kjer bo predstavila kratko zgodovino Severne Koreje, strukturo države in družbe ter se dotaknila njene vloge v sodobnem svetovnem pogledu.
Več
Okrogla miza: Duševne motnje in življenje z njimi med študentsko populacijo

Tutorstvo za študente s posebnimi potrebami FF v sodelovanju z Oddelkoma za psihologijo ter pedagogiko in andragogiko vljudno vabi na okroglo mizo Duševne motnje in življenje z njimi med študentsko populacijo. Okrogla miza bo moderirana, njen namen pa je osvetliti omenjeno problematiko, saj še zmeraj velja za tabu temo, hkrati pa si ljudje niti ne predstavljamo vseh tegob, ki pestijo ljudi z diagnozami s tega področja. Prisluhnili bomo petim govorcem z bogatimi izkušnjami iz različnih strokovnih področij in skupaj pridobili boljše znanje o študentih s posebnimi potrebami, ki trpijo za duševnimi motnjami. Dogodek se bo odvijal 19. aprila 2018, ob 19.00 uri (predavalnica 2). Po uradnem delu bo sledil čas za vprašanja publike ter neformalno druženje.
 
Več o dogodku pa si lahko preberete tudi tukaj.
5. Mednarodna konferenca STCS (Specifične teme kitajskih študij): Od Hegla do Maota in naprej – Dolgi marš sinizacije marksizma
 
Oddelek za azijske študije FF vas prisrčno vabi na mednarodno konferenco Od Hegla do Maota in naprej – Dolgi marš sinizacije marksizma/From Hegel to Mao and Beyond – the Long March of Sinicizing Marxism. Ta razburljiva in navdihujoča konferenca bo potekala na Univerzi v Ljubljani od 20. do 23. aprila 2018.
Program konference in več informacij o njej dobite tukaj.
 

 
Premiera predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij.

Vljudno vabljeni na premiero predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij. 20. aprila 2018, ob 20.00 uri v Kinu Šiška (SMG v koprodukciji s Centrom urbane kulture Kino Šiška). V igralski zasedbi nastopa tudi Oktet FF (dr. Tjaša Ribizel, um. vodja).

Več o predstavi
Zbornik ob jubileju prof. dr. Janeza Vrečka z naslovom Življenje med antiko in avantgardo

Pričujoča knjiga je izšla v počastitev jubileja prof. Janeza Vrečka in je zasnovana kot zbornik raznolikih prispevkov njegovih nekdanjih študentk in študentov, ki delujejo danes na FF ter Monike Gawlak s šlezijske univerze na Poljskem, kjer je bil slavljenec gostujoči profesor. Prvi prispevek je napisal jubilantov dolgoletni prijatelj akademik Boris A. Novak. Zbornik pa uokvirjata intervju in profesorjeva bibliografija, ki ju je pripravila dr. Seta Knop.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF in tukaj.
Novosti Znanstvene založbe FF: 

Maja Zupančič, Melita Puklek Levpušček (ur.), Prehod v odraslost: sodobni trendi in raziskave (Razprave FF)
Knjigo lahko prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti v Knjigarni FF najdete tu.
Kratek pogovor o novi knjigi Prehod v odraslost: sodobni trendi in raziskave z Melito Puklek Levpušček.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si