Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Prof. dr. Metod Resman prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju visokega šolstva za leto 2018

Prof. dr. Metod Resman, upokojeni profesor pedagogike na FF, je prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju visokega šolstva. Njegovo vodilno raziskovalno področje je šolsko svetovalno delo. Nagrade RS na področju šolstva so podelili 4. oktobra 2018, na predvečer Svetovnega dneva učiteljev.
Nagrajencu iskreno čestitamo!

Več


 

Tri razprave o seksualnosti teorije

FF in Društvo za teoretsko psihoanalizo organizirata predavanje profesorja Erica Santnerja z naslovom Tri razprave o seksualnosti teorije. Respondenti na predavanju bodo akad. prof. dr. Slavoj Žižek, prof. dr. Alenka Zupančič in prof. dr. Mladen Dolar. Predavanje bo v ponedeljek, 15. oktobra 2018, ob 17.00 uri (avditorij Moderne galerije).

Več

 

Slovar sopomenk sodobne slovenščine: Možnosti in meje uporabniškega sodelovanja

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1158. sestanek, ki bo v ponedeljek, 15. oktobra 2018, ob 18.00 uri (predavalnica 325). Na temo Slovar sopomenk sodobne slovenščine: Možnosti in meje uporabniškega sodelovanja bosta predavali dr. Polona Gantar in dr. Špela Arhar Holdt, CJVT UL (FRI in FF).
 
Predstavitev Kolokacijskega slovarja sodobne slovenščine

V torek, 16. oktobra 2018, ob 10. uri bosta v Projekcijski dvorani Mestnega muzeja Ljubljana potekala dogodka, posvečena kolokacijam. Najprej bodo sodelavci CJVT UL predstavili Kolokacijski slovar sodobne slovenščine, nov jezikovni vir za slovenščino, ki v naš prostor uvaja kar nekaj novosti. Sledil bo dogodek temeljnega raziskovalnega projekta KOLOS - Kolokacije kot temelj jezikovnega opisa: semantični in časovni vidiki (ARRS J6-8255, https://www.cjvt.si/kolos/).
Vabljeni.

Več

 
Razstava in predavanje ob praznovanju stote obletnice združitve Romunije s Transilvanijo

Ob praznovanju stote obletnice velike združitve Romunije s Transilvanijo vas Veleposlaništvo Romunije v Sloveniji v sodelovanju z Narodnim muzejem Cotroceni in Oddelkom za romanske jezike in književnosti FF vabi v torek, 16. oktobra 2018, ob 13.00 uri v 4. nadstropje FF na odprtje razstave z naslovom: Velika združitev. Od zmage v prvi svetovni vojni do kronanja velikih romunskih vladarjev. Sledilo bo predavanje prof. dr. Alexandra Ghișe Romunski vojaki v avstro-ogrski vojski. Predavanje bo v predavalnici 410.

Več

 
Besedna postaja: Valentin Kalan, Hypokrisis. Fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del

Vabljeni na Besedno postajo v torek, 16. oktobra 2018, ob 17.00 uri (Modra soba): Valentin Kalan, Hypokrisis. Fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del (ZZ FF). Pogovor z avtorjem knjige bo vodil prof. dr. Dean Komel.

Več

Napovedujemo:
23. oktobra 2018, ob 17.00 uri – pogovor o knjigi McKenzie Wark, Molekularno rdeče: teorija za dobo antropocena (Sophia)

 
Mednarodni simpozij Izzivi preučevanj mobilnih posameznikov in skupin v 21. stoletju

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na mednarodni simpozij v okviru Bilateralnega projekta Slovenija-Hrvaška 2018 in stoletnice UL z naslovom Izzivi preučevanj mobilnih posameznikov in skupin v 21. stoletju. Simpozij bo potekal v sredo, 17. oktobra 2018, na oddelku (Zavetiška 5) in na ZRC SAZU.

Več

 
Holokavst v poljski literaturi in kulturi

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje prof. dr. Sławomira Buryłe z Warminsko-Mazurske univerze v Olsztynu na Poljskem, strokovnjaka za literaturo druge svetovne vojne in okupacije, problematiko holokavsta in sodobno književnost. Predavanje z naslovom Holokavst v poljski literaturi in kulturi bo v sredo, 17. oktobra 2018, ob 10.30 uri (pred. 3, Tobačna 5).
Predavanje bo v poljščini.

 
Razstava: En proces, štirje jeziki

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije ob svoji 45. obletnici delovanja v sodelovanju z Mednarodnim združenjem konferenčnih tolmačev (AIIC) pripravlja slovensko različico razstave o tolmačenju na nürnberških procesih z naslovom En proces, štirje jeziki. Otvoritev bo v sredo, 17. oktobra 2018, ob 11.00 uri (avla FF). Po otvoritvi je možen voden ogled razstave pod vodstvom pravnice in tolmačke Želje Cilenšek Bončina.

Več

 
Simpozij: Jugoslovanski spomeniki, povezani s 1. svetovno vojno (1918–41)

Oddelek za umetnostno zgodovino FF s partnerjema Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo in Moderno galerijo vabi na simpozij Jugoslovanski spomeniki, povezani s 1. svetovno vojno (1918–41), ki bo 18. in 19. oktobra 2018 potekal v Moderni galeriji (Cankarjeva 15, Ljubljana).

Več

 
Znanstveni simpozij: 1. Toporišičev dan

Vabljeni, da se udeležite znanstvenega simpozija 1. Toporišičev dan na temo Skladnja enostavčne povedi slovenskega jezika, ki se bo odvijal v petek, 19. oktobra 2018, v Posavskem muzeju Brežice. Namen simpozija je ovrednotiti in nadaljevati znanstveno delo akad. prof. dr. Jožeta Toporišiča (1926–2014) na področju raziskovanja slovenskega jezika ter hkrati njegove izsledke na poljuden način posredovati zainteresirani strokovni in nestrokovni javnosti v Posavju ter širše v slovenskem jezikovnem prostoru kot tudi zunaj njega.

Več
 
 
NOVOSTI ZZ FF:

Mojca Schlamberger Brezar, Adriana Mezeg: La morphosyntaxe et la sémantique du verbe français (Učbeniki FF)
Učbenik je namenjen študentom francistike in vsem, ki se poklicno, študijsko ali ljubiteljsko ukvarjajo s francosko slovnico.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
 
 
Christiane Leskovec, Thomas Migdalas: Einblicke. Ein Übungsbuch für Deutsch als Fremdsprache für Fortgeschrittene (Učeniki FF)
"Einblicke" je jezikovna vadnica za pouk nemščine kot tujega jezika in je namenjena študentom germanistike.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.
Cvetka Hedžet Tóth: Demaskirajoče tendence
Največja odlika dela je njegov razsvetljenski moment, njegov pojmovni biser pa solidarnost, ki jo avtorica zavezujoče misli v spregi z metafiziko in etiko. Knjiga je svetel opomin na našo potrebo po novem utemeljevanju etike, obnovljenem dojemanju stvarnosti in spodbujanju rasti življenja znotraj svetovne biti. (Iz recenzije Janka Lozarja)
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
 
 
Vabilo k oddaji prispevkov za revijo Ars & Humanitas

Izhodišče tematske številke revije Ars & Humanitas (jesen 2019) je inventarizacija trenutnega stanja v humanistiki in družboslovju več desetletij po t. i. prostorskem obratu, ki je v ospredje znanstvenih raziskav postavil kategorijo prostora. Fokus tematske številke je usmerjen v teme, kot so poetični prostor (literarne in medijske imaginacije prostora, geopoetika), imaginacije uporabnih prostorov (prostor v neliterarnih besedilih), prostor in gibanje (potovanje, pohajkovanje, ples), kognitivni prostor (mental maps, miselni procesi), družbeni in zgodovinski prostor.
Več preberite na spletni strani revije Ars & Humanitas.
 
 
Spletni tečaj za začetno učenje slovenščine kot TJ www.slonline.si je na voljo v šestih novih jezikovnih kombinacijah. Zdaj se z njim slovenščino lahko učite, če govorite angleško, francosko, nemško, hrvaško, italijansko, rusko ali špansko. Jezik izberete s klikom na zastavico (desno zgoraj). Veseli smo, da ima spletni tečaj že 6805 uporabnikov iz več kot 134 držav, največ iz ZDA, Slovenije, Združenega kraljestva, Italije, Makedonije, Srbije, Nemčije, Bosne in Hercegovine ter Argentine.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si