Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Mednarodna muzikološka in skladateljska delavnica: Mediacija medijev

Oddelek za muzikologijo FF v sodelovanju z Akademijo za glasbo UL in s podporo festivala Forum nove glasbe vabi na mednarodno muzikološko in skladateljsko delavnico Mediacija medijev. Namenjena je glasbenikom, skladateljem, muzikologom, študentom glasbe in muzikologije ter ljubiteljem glasbe. Delavnica v angleškem jeziku bo potekala v četrtek in petek, 11. in 12. 11. 2021, in v sredo, 24. 11. 2021, preko Zooma. Sodelujejo naslednji predavatelji in predavateljice: Iris ter Schiphorst, Joanna Bailie, Magdalena Cerezo Falces, Leonhard Garms, Rolf Riehm in Uroš Rojko.

Več

 
Razstava: Čez drn in strn (Klemen Humar)

V galeriji Peti štuk na FF si lahko od 15. 11. 2021 do 5. 1. 2022 ogledate razstavo fotografij Klemna Humarja z naslovom Čez drn in strn. Klemen Humar končuje študij multimedijske produkcije na Inštitutu in akademiji za multimedije (IAM). S fotografijo se je začel ukvarjati leta 2011, posveča se zlasti športni fotografiji. Osrednja tema njegove fotografije na pričujoči razstavi je gorsko kolesarjenje – downhill.

Več

 
Izzivi vključevanja digitalne humanistike v visokošolsko izobraževanje in raziskovanje

Oddelek za geografijo FF vabi na izobraževanje, v obliki delavnice, o možnostih in pasteh vključevanja digitalne humanistike v visokošolsko izobraževanje in raziskovanje, ki bo potekalo v petek, 26. 11. 2021, od 10.00 do 16.00 ure (pred. 233). Delavnica je namenjena visokošolskim učiteljem, asistentom, raziskovalcem ter sodelavcem s področja humanistike. Prijavite se lahko preko te povezave. Rok za prijavo na delavnico je 15. 11. 2021, število mest pa je največ 30. Delavnica bo potekala v sklopu projekta HUM@N - Digital Transformation in Humanities.

Več
 

 
Transspolnost: bitka s pravnim sistemom

Oddelek za sociologijo FF vabi na gostujoče predavanje Transspolnost: bitka s pravnim sistemom. Predavala bo Jessica Lynn, častna ambasadorka ameriškega raziskovalnega inštituta Kinsey. Predavanje bo v četrtek, 18. 11. 2021, ob 17.10 (pred. 4).
Vljudno vabljeni_e!


 

Novosti Znanstvene založbe FF  

Aleš Nagode, Nataša Cigoj Krstulović (ur.): Zgodovina glasbe na Slovenskem III: Glasba na Slovenskem med letoma 1800 in 1918

S tretjo knjigo se zgodovinska pripoved o glasbi na Slovenskem osredotoča na dolgo 19. stoletje. S tem zajema prelomni čas, v katerem so se temeljito preoblikovale osnove družbene ureditve in kulturnega življenja, ki sodoločajo tudi našo sedanjost. V obravnavanem času so filozofske ideje razsvetljenstva dozorele v politične programe, ti pa v mrežo dogodkov, ki so postopno erodirali v stoletjih izoblikovano zgradbo evropske politične in kulturne ureditve. Glede na dinamičnost ustvarjalnih okoliščin v 19. stoletju se je zdelo smiselno pripoved o posameznih glasbenih zvrsteh in žanrih, ustanovah in okoljih, razdeliti na vrste individualiziranih prispevkov. Knjiga je izšla v sozaložništvu Znanstvene založbe FF in Založbe ZRC.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

Obisk predstavnikov Tajvana

V torek, 9. 11. 2021, sta FF obiskala predstavnika Tajvana, njena ekscelenca ga. Katharine Chang, in svetovalec g. Kuang-wei Hsiao, ki delujeta na tajvanskem predstavništvu v Avstriji. Ob tej priložnosti sta se zahvalila za večletno uspešno sodelovanje z Oddelkom za azijske študije FF in Centrom za tajvanske študije ter izrazila veselje, da akademske vezi med Slovenijo in Tajvanom ostajajo zelo tesne.
 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Kaj nam pomeni Blaž Kocen? (simpozij potekal na Oddelku za geografijo FF, Slivniški pogledi, 8. 11. 2021)

V Atriju ZRC simpozij ob 140. obletnici smrti Josipa Jurčiča (soorganizatorica simpozija izr. prof. dr. Urška Perenič, Oddelek za slovenistiko FF, Sta.si, 8. 11. 2021)

Uvod v Dostojevskega (v pogovoru sodelovala akad. zasl. prof. dr. Janko Kos in doc. dr. Blaž Podlesnik (Oddelek za slavistiko FF), Intelekta, Prvi program Radia Slovenija, 9. 11. 2021)


Evald Koren: Od Antigone do Zolaja (v pogovoru sodelovala dr. Seta Knop in prof. dr. Tone Smolej, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 10. 11. 2021)
 
Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Luka Repanšek idr., Razgledi po staroindijski književnosti: Prevodi in interpretacije (Znanstvena založba FF)

Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si