Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
COVID-19 v Aziji: politika in njeni izrazi

Oddelek za azijske študije FF vabi na 3. srečanje spletenega simpozija na obroke, s katerim obeležujejo 25. obletnico ustanovitve oddelka. Danes, 12. marca 2021, se srečanje izjemoma prične ob 14.00 uri. Prav tako bo izjemoma potekalo preko te spletne povezave. Tematski sklop nosi naslov COVID-19 v Aziji: politika in njeni izrazi. Predstavljeni bodo naslednji prispevki, ki jim bo sledila polurna debata:

- Byoung Yoong Kang: Koronavirus v Severni Koreji in njegov vpliv na zdravstveno sodelovanje med Južno in Severno Korejo;
- Nagisa M. Škof: Primerjalna korpusna analiza vsebine nagovorov voditeljev držav Japonske in zahodnih regij svojim državljanom v zvezi z epidemijo Covid-19;
- Mateja Petrovčič: Dnevne novice na temo Covid-19 skozi prizmo Nacionalne zdravstvene komisije Ljudske republike Kitajske.

Več informacij o programu celotnega simpozija

 

Sodobno pripovedovanje

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v ponedeljek, 15. marca 2021, ob 14.45 uri v okviru predavanj Sodobna urbana folklora na predavanje mag. Anje Štefan in mag. Špele Frlic z naslovom Sodobno pripovedovanje. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!

Več

Foto: Anja Štefan

Interna delavnica Objava raziskovalnih podatkov v odprtem dostopu – podpora nacionalnih raziskovalnih infrastruktur za humanistiko in družboslovje

V torek, 16. marca 2021, ob 11.00 uri bo potekala interna delavnica v organizaciji ZIFF-a. Delavnica bo namenjena predstavitvi nacionalnih raziskovalnih infrastruktur z vidika njihove osnovne dejavnosti in podpore, ki jo nudijo raziskovalcem in raziskovalkam pri ravnanju z raziskovalnimi podatki. Na njej bodo sodelovali Ema Karo (ZIFF), dr. Sonja Bezjak in mag. Irena Vipavc Brvar (Arhiv družboslovnih podatkov), dr. Tomaž Erjavec (CLARIN.SI), dr. Darja Fišer in dr. Jurij Hadalin (DARIAH-SI). Delavnica bo dostopna na tej povezavi (ID sestanka: 941 1467 9707, Geslo: 440470). Več informacij in program delavnice najdete v vabilu na tej povezavi.
 
 
Etnologija zgodnjih jutranjih ur: kdaj in zakaj nastajajo raziskovalne zamisli

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 11. Šmitkov večer z naslovom Etnologija zgodnjih jutranjih ur: kdaj in zakaj nastajajo raziskovalne zamisli, ki bo potekal v torek, 16. marca 2021, ob 18.00 uri prek Zooma. Gostja večera bo dr. Jerneja Ferlež (Univerzitetna knjižnica Maribor, Univerza v Mariboru), z njo se bosta pogovarjala izr. prof. dr. Peter Simonič in študentka Polona Zabret.

Več

 
Janez Zalaznik – fotografska razstava Ulice so naše!

Akademski slikar in fotograf Janez Zalaznik se bo v galeriji Peti štuk na FF predstavil z izborom fotografij, ki jih je v preteklem letu posnel na t. i. petkovih protivladnih protestih. “Zalaznikove fotografije pričajo o stopnji svobode v državi, so lakmusov papir, in morale bi nas napotiti k reakciji. Osredotočenost in spontanost hkrati: pogled fotografa, klik, rodi se podoba, rodi se čustvo, travmatične fotografije hromijo govorico, to, kar vidite, vas šokira, obmolknete. V sebi zatajite krik. Kaj je s svobodo? Kam je poniknila?” (Iz spremne besede uni. dipl. umetnostne zgodovinarke Vesne Teržan). Razstava bo odprta od 16. marca do 13. aprila 2021.

Več

 
Predavanji v okviru vaj pri predmetu Etnologija Slovenije 2

V sredo, 17. marca 2021, ob 11.20 uri bosta v okviru vaj pri predmetu Etnologija Slovenije 2 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovali Kati Sekirnik iz Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in Metka Fortuna iz Čipkarske šole Idrija. Vabljeni, da se pridružite predavanjem: Delovanje Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije za razvoj rokodelstva (Kati Sekirnik), Predstavitev aktivnosti rokodelskega centra Čipkarska šola Idrija (Metka Fortuna) ter Rokodelski center DUO Škofja Loka (Kati Sekirnik). Vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi.
 
Trinajsti mesec: Portreti morskih nomadov (2018) ter prepletanje etnografskih in leposlovnih prvin pisanja

V četrtek, 18. marca 2021, ob 16.30 uri bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF v okviru vaj pri predmetu Antropologija in pisanje gostovala dr. Nataša Rogelja, raziskovalka na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Na spletnem dogodku se bodo posvetili njeni knjigi Trinajsti mesec: Portreti morskih nomadov (2018) ter prepletanju etnografskih in leposlovnih prvin pisanja. Vljudno vabljeni (povezavo na Zoom dogodek prejmete po vnaprejšnji prijavi na ana.svetel@ff.uni-lj.si).

Foto: U. Hočevar

 
Zahtevali smo delavce, a prišli so ljudje: delovne migracije v Vzhodni Aziji

Vabljeni na spletno predavanje dr. Isabelle Cheng Zahtevali smo delavce, a prišli so ljudje: delovne migracije v Vzhodni Aziji. Spletno predavanje bo v četrtek, 18. marca 2021, ob 16.30 uri prek Zooma (ID: 969 8290 2206; geslo: 645703). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Vabilo k sodelovanju pri mednarodnem simpoziju: Misijonarske aktivnosti in vzhodnoazijske zbirke

Oddelek za azijske študije FF v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji (VAZ) vabi k sodelovanju na mednarodnem simpoziju z naslovom Misijonarske aktivnosti in vzhodnoazijske zbirke. Simpozij bo potekal na spletu od 20. do 21. maja 2021. Rok za oddajo izvlečkov je 10. april 2021. Več o dogodku in oddaji izvlečkov si lahko preberete na spletni strani VAZ.
 
Projekt TRAILs, izobraževanje in usposabljanje učiteljev tujega jezika stroke

V okviru Erasmus+ projekta TRAILs (2018–2021) je od 22. do 26. februarja 2021 potekala pilotna izvedba izobraževanja za študente in učitelje tujega jezika stroke (TJS). Izobraževanje je zasnovalo osem projektnih partnerjev na podlagi rezultatov analize izobraževalnih potreb učiteljev TJS, izbire oz. priredbe primerne taksonomije učnih izidov, ter primerov dobre prakse. Za sodelovanje je bilo izbranih 33 udeležencev iz Hrvaške, Francije, Italije, Nemčije, Poljske, Slovenije, Španije in Velike Britanije. V projektni skupini so izr. prof. dr. Violeta Jurkovič s FPP UL, lekt. dr. Mateja Dostal z EF UL ter doc. dr. Darja Mertelj in lekt. dr. Saša Podgoršek s FF.

Več

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Medvrstniška podpora (izjava doc. dr. Tine Pirc, Oddelek za psihologijo FF, oddaja Na kratko, TV Slovenija, 4. 3. 2021)

Bi naročili jagoden, jagodni, jagodin ali jagodov sladoled? (v oddaji sodelovala prof. dr. Mojca Smolej, Oddelek za slovenistiko FF, Val 202, 5. 3. 2021)

Dr. Mladen Dolar (pogovor s prof. dr. Mladenom Dolarjem, Oddelek za filozofijo FF, oddaja Intervju RTV Slovenija, 7. 3. 2021)

Janko Kos: Umetniki in meščani (ob 90. jubileju akad. prof. dr. Janka Kosa, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 7. 3. 2021)

Torkov kviz (v oddaji sodeloval prof. dr. Rajko Muršič, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Radio Slovenija 1, 9. 3. 2021)

Dobro jutro (gostja izr. prof. dr. Eva Boštjančič, Oddelek za psihologijo FF, oddaja Dobro jutro, RTV Slovenija, 10. 3. 2021)

 
Posnetek okrogle mize Stop trpinčenju, ki sta jo pripravili FF in Komisija za enake možnosti na področju znanosti.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si