Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Asist. Jakob Lenardič prejel mednarodno nagrado Stevena Krauwerja za mlade znanstvenike

Prejšnji teden je asist. Jakob Lenardič z Oddelka za prevajalstvo FF prejel mednarodno nagrado Stevena Krauwerja za mlade znanstvenike. Obrazložitev za podelitev nagrade najdete tu.
Iskrene čestitke!
3. Dnevi slovenske muzikologije: muzikološki simpozij ob 100-letnici FF

V okviru 3. Dnevov slovenske muzikologije v organizaciji Slovenskega muzikološkega društva in partnerjev bo 14. in 15. oktobra 2019 potekal muzikološki simpozij ob 100-letnici FF z naslovom Preučevanje glasbe na Slovenskem nekoč in danes. Vabljeni!

Več

 
Samoglasniško sozvočje v madžarščini: tipičen primer fonološkega/slovničnega vmesnika

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1183. sestanek, ki bo v ponedeljek, 14. oktobra 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Samoglasniško sozvočje v madžarščini: tipičen primer fonološkega/slovničnega vmesnika bo predaval zasl. prof. Ádám Nádasdy, ELTE (Eötvös Loránd University), Budimpešta. Predavanje bo v angleškem jeziku.
Kompetence za zeleno prihodnost

Vsi sodelujoči študenti in drugi vključeni v projektih Po kreativni poti do znanja (PKP) in Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) ter vsi, ki vas zanimajo konkretne vsebine projektov, njihovi rezultati in doprinos družbi, vabljeni na dogodek Kompetence za zeleno prihodnost. Dogodek bo potekal v torek, 15. oktobra 2019, v prostorih Izuma v Mariboru.

Več
Možje v ognju: moškost v jarkih prve svetovne vojne in izven njih

Oddelek za zgodovino FF vabi na predavanje Jiříja Hutečke z naslovom Možje v ognju: moškost v jarkih prve svetovne vojne in izven njih. Predavanje v angleščini bo v torek, 15. oktobra 2019, ob 11.20 uri (pred. 102).

Več
Predavanji o aktualni družbeni problematiki večjezičnosti z nemščino kot drugim jezikom v Nemčiji

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vabi na predavanji gostujočega predavatelja prof. dr. Ruperta Hochholzerja z Univerze v Regensburgu, ki bo predaval na temo aktualne družbene problematike večjezičnosti z nemščino kot drugim jezikom v Nemčiji, in sicer:

- v sredo, 16. oktobra 2019, ob 9.40 uri (Modra soba): Jezik in integracija. Aktualni primeri iz političnega diskurza o jeziku ter

- v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 10.30 uri (Modra soba): Jezikovne biografije v raziskavah večjezičnosti.
Predavanji bosta v nemščini.
Bioetični simpozij o evtanaziji

V okviru prireditev ob UNESCO svetovnem dnevu filozofije bo na FF v četrtek, 17. oktobra 2019, od 18.00 do 21.00 ure (pred. 030) potekal krajši bioetični simpozij, osredotočen na bioetična vprašanja v zvezi z evtanazijo. Program simpozija najdete tukaj.
Lepo vabljeni!
Mednarodna konferenca Tajvanska filozofija in ohranjanje konfucijanske tradicije

Oddelek za azijske študije FF vabi na mednarodno konferenco z naslovom Tajvanska filozofija in ohranjanje konfucijanske tradicije, ki bo od 17. do 19. oktobra 2019 potekala v Zbornični dvorani UL. Konferenca bo potekala v angleščini.
Lepo vabljeni!

Več

 
Na Besedni postaji v torek, 22. oktobra 2019, ob 17.00 uri (Modra soba):

Ferdinand de Saussure, Splošno jezikoslovje (Studia humanitatis, prevedla: Saša Jerele)  

Tokratna Besedna postaja gosti oba urednika in pisca spremnih študij k novemu slovenskemu prevodu Saussurjevega Splošnega jezikoslovja (1916). Saussurjeva knjiga je ključen jezikoslovni tekst, ki je začrtala mnoge smeri jezikoslovnega raziskovanja v 20. in 21. stoletju. Knjiga Splošno jezikoslovje še dandanes privablja številne mislece v humanistiki in družboslovju, da se opredelijo glede njenih temeljnih izhodišč. Knjigo bosta predstavila doc. dr. Jože Vogrinc in izr. prof. dr. Primož Vitez.
Prijazno vabljeni!


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Napoved Šmitkovih večerov

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF bodo tudi v tem štud. letu nadaljevali z organizacijo Šmitkovih večerov, ki potekajo enkrat mesečno, in sicer ob torkih, ob 18.00 uri v predavalnici P3 (Zvetiška 5). Na večerih bodo gostje in gosti v sproščenem, neformalnem pogovoru pripovedovali o svojem raziskovalnem delu. Razpored letošnjih pogovorov najdete tukaj.
Lepo vabljeni!

Foto: Brina Šenekar
Novosti Znanstvene založbe FF

Jernej Zupančič: Kulturna geografija, Raznolikost svetovnega prebivalstva in kulturnih pokrajin (Učbeniki FF)

Učbenik je namenjen predvsem študentom geografije pri začetnem spoznavanju raznolikosti prebivalstva v svetovni razsežnosti. Obravnava namreč različne oblike družbenih agregatov: njihovo oblikovanje, strukturne značilnosti in učinke na pokrajino. Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.


 
Karmen Hrovat: Predvajal vam je poslednji kinooperater: Življenjske zgodbe poklicnih kinooperaterjev Ljubljanskih kinomatografov

Z življenjskimi zgodbami kinooperaterjev knjiga predstavi kinooperaterski poklic, kot je obstajal pred digitalizacijo filma. Avtorica predstavi tudi vsakdanje življenje kinooperaterjev, razmerje med spoloma na delu, kot tudi mnogo s poklicem povezanih podrobnosti.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.


Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
Razstava Mihajlo Rostohar, soustanovitelj Univerze v Ljubljani, filozof, eksperimentalni psiholog, pedagog, kritični mislec

V avli FF smo 8. oktobra 2019 odprli razstavo Mihajlo Rostohar, soustanovitelj Univerze v Ljubljani, filozof, eksperimentalni psiholog, pedagog, kritični mislec. Razstavo si lahko ogledate še do 8. novembra 2019.

Fotografije z odprtja razstave
V razstavnem prostoru v 5. nadstropju FF si lahko ogledate izbor fotografij s slavnostne akademije FF (24. september 2019).
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si