Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Predstavitev Smernic za enakost spolov v kulturi

V ponedeljek, 14. 3. 2022, ob 17. uri (pred. 404 na FF) v okviru Dnevov enakosti spolov na FF vabljeni na Predstavitev Smernic za enakost spolov v kulturi. Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk je leta 2020 oblikovalo Smernice za enakost spolov v kulturi, ki jih bosta na dogodku predstavili mag. kulturnega menedžmenta Urška Jež in mag. antropologije spolov Tea Hvala. Dogodek organizira FF v sodelovanju z Mestom žensk.

Več
 

 
O nekaterih matematično interpretiranih jezikoslovnih tezah

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1206. sestanek, ki bo v ponedeljek, 14. 3. 2022, ob 18. uri (Modra soba na FF). Na temo O nekaterih matematično interpretiranih jezikoslovnih tezah bo predaval dr. Borut Pretnar, univ. dipl. inž.

Več
Islamska filozofija in mistika

Oddelek za filozofijo FF vabi na cikel predavanj (od 14. do 22. 3. 2022 na FF) z naslovom Islamska filozofija in mistika. Predavanja na seminarju, ki poteka v okviru predmeta Srednjeveška in renesančna filozofija 2, se bodo osredotočala na odnos klasične islamske filozofije (falsafa), dialektične teologije (ʿilm al-kalām) in sufijske mistike (taṣawuf), pri čemer bo glavni poudarek na vprašanju spoznanja in razumevanja Boga, ki pa je v kontekstu omenjenih disciplin tesno povezano s spoznanjem in razumevanjem samega sebe.

Več

 
Razgovarjajmo na hrvatskom: 20. obletnica izmenjavnega lektorata hrvaškega jezika

Izmenjavni lektorat za hrvaški jezik Oddelka za slavistiko FF praznuje 20. obletnico. Vabljeni, da se v sredo, 16. 3. 2022, ob 10.30 uri ob tednu hrvaškega jezika udeležite dogodka ob praznovanju 20. obletnice izmenjavnega lektorata hrvaškega jezika. Dogodku se lahko pridružite v pred. 4 ali na Zoom povezavi. Dogodek bo potekal v hrvaškem jeziku.

Več
Zakaj institucionalni načrt za uresničevanje enakosti spolov?

Vabljeni na osrednjo okroglo mizo Zakaj institucionalni načrt za uresničevanje enakosti spolov? v okviru Dnevov enakosti spolov na FF, v sredo, 16. 3. 2022, ob 11. uri na Zoom povezavi. V pogovoru bodo sodelovali_e: prof. dr. Gregor Majdič (rektor UL), prof. dr. Vesna Leskošek (vodja delovne skupine za izdelavo NES UL), dr. Maxime Forest (predavatelj in svetovalec za vprašanja enakosti spolov pri francoskem ministrstvu za raziskave in visoko šolstvo), doc. dr. Smiljana Gartner (članica skupine, ki je delala na načrtovanju NES na UM) ter prof. dr. Roman Kuhar in prof. dr. Milica Antić Gaber, ki sta pri takšnem projektu sodelovala na FF. Dogodek bo otvorila dekanja FF, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar. Pogovor bo vodila novinarka Radia Slovenija Martina Tita Mayer.

Več

 
Vid Svetina: Grafike

Vabljeni na odprtje razstave Vida Svetine z naslovom Grafike, ki bo v galeriji Peti štuk na FF v sredo, 16. 3. 2022, ob 18. uri.

Več
Kulturna dediščina v vsakdanjem življenju: od nesnovne kulturne dediščine do dediščinskih skupnosti

Vabljeni na predavanje prof. dr. Rajka Muršiča z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF z naslovom Kulturna dediščina v vsakdanjem življenju: od nesnovne kulturne dediščine do dediščinskih skupnosti, ki bo v četrtek, 17. 3. 2022, ob 17.30 uri (Vurnikova predavalnica Fakultete za arhitekturo UL, Zoisova 12, Ljubljana).

Več

 
Poezija danes: okrogla miza

Društvo študentov primerjalne književnosti v sodelovanju s Študentskim filozofskim društvom vabi na dogodek z naslovom Poezija danes: okrogla miza, ki bo v četrtek, 17. 3. 2022, ob 19. uri potekal v Centru poezije Tomaža Šalamuna. Sodelovali bodo pesnik in literarni kritik Aljaž Koprivnikar, pesnica, pisateljica in skladateljica Nina Dragičević ter literarna kritičarka, prevajalka in doktorska študentka literarnih ved Laura Repovš.

Več

 
Konferenca Razsrediščenje trajnostnosti: K lokalnim rešitvam globalnih okoljskih problemov

FF bo med 1. in 3. 2. 2023 gostila mednarodno konferenco Razsrediščenje trajnostnosti: K lokalnim rešitvam globalnih okoljskih problemov, ki bo potekala pod okriljem raziskovalne mreže OnSustainability. Najava tematskega osredotočenja in seznam povabljenih govorcev sta dostopni na spletni strani konference. Vabljeni k udeležbi!
 
Knjižna akcija ob Dnevih enakosti spolov na FF

Od 8. do 13. 3. 2022 lahko v Knjigarni FF po znižanih cenah kupite nekatere knjige ZZFF - popuste lahko izkoristite tudi v spletni knjigarni. Vabljeni!

Več

 
Obisk srbske veleposlanice

1. 3. 2022 je FF obiskala veleposlanica Republike Srbije v Sloveniji Zorana Vlatković. Z dekanjo prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar sta govorili o vzpostavitvi lektorata srbščine na naši fakulteti.
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Sklepno dejanje vseslovenskega Jurčičevega leta (predstavitev monografije izr. prof. dr. Urške Perenič, Oddelek za slovenistiko FF, Radio Slovenija 1, Druga jutranja kronika, 4. 3. 2022)

Mednarodni dan žensk bo zaznamovalo nasprotovanje vse slabšemu položaju žensk v družbi (napoved Dnevov enakosti spolov FF, Sta.si, 6. 3. 2022)

Položaj žensk v politiki: Mizoginija kot politični program (izjava prof. dr. Milice Antić Gaber, Oddelek za sociologijo FF, Rtvslo.si, 8. 3. 2022)
 
Letošnje Dneve enakosti spolov FF je odprla dekanja FF, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, izsledke iz svojih del pa so predstavile: Manca Rožman, Hana Barši Palmić, Larina Griessler, Eva Demšar in Nuša Ščuka. Dogodek je moderirala prof. dr. Milica Antić Gaber.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si