Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Napovedujemo: 9. sejem akademske knjige Liber.ac – Prevajanje svetov

Med 22. in 24. majem 2018 bo v organizaciji FF potekal že 9. sejem akademske knjige Liber.ac, na katerem bo sodelovalo 37 razstavljavcev. Letošnji spremljevalni program z naslovom Prevajanje svetov je pod okriljem ZZ FF in Knjigarne FF pripravil Oddelek za prevajalstvo FF. Vzporedno s sejemskim dogajanjem pripravljamo tudi ciklus predavanj o odprtem dostopu v humanistiki, kjer bodo sodelovali domači in tuji strokovnjaki.
Vabljeni!

Več

 
Razstava: Ustvarjati umetnost z umetnostjo

Vabimo vas na otvoritev razstave Kunst mit Kunst schaffen/Ustvarjati umetnost z umetnostjo, ki bo v ponedeljek, 14. maja 2018, ob 11.00 v 3. nadstropju. Avtorici razstave sta Petra Filipič in Vanesa Hochkraut in pa študentke in študentje 1. letnika prve in druge stopnje študija germanistike, ki so napisali svoje misli in interpretacije ter pesmi o razstavljenih slikah.

Več

 
Gordijski vozel: fonetične značilnosti nove frigijščine

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1152. sestanek, ki bo v ponedeljek, 14. maja 2018, ob 18.00 uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju FF. Na temo Gordijski vozel: fonetične značilnosti nove frigijščine bo predaval Aljoša Šorgo, univ. dipl. anglist in primerjalni jezikoslovec, Center za jezikoslovje Univerze v Leidnu.
Italijanski vplivi na razvoj vojskovanja in oborožitve v slovenskih deželah od 14. do 16. stoletja

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave na FF vabi na predavanje Italijanski vplivi na razvoj vojskovanja in oborožitve v slovenskih deželah od 14. do 16. stoletja dr. Tomaža Lazarja, kustosa v Narodnem muzeju Slovenije. Predavanje bo v torek, 15. maja 2018, ob 12.00 uri v prostorih Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova (predavalnica v prvem nadstropju).

Več

 
Predavanji doc. dr. Diane Rînciog (univerza UPG, Ploieşti, Romunija)

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, katedra za francosko književnost vabi na predavanji doc. dr. Diane Rînciog (univerza UPG, Ploieşti, Romunija):

- torek, 15. maja 2018, ob 14.40 uri (predavalnica 426): Lucette Desvignes, pisateljica našega časa: kompleksni univerzum njenega opusa;
- četrtek, 17. maja 2018, ob 13.00 uri (predavalnica 232): Podobnosti med francosko in romunsko poezijo romantike in simbolizma (Lamartine, Eminescu: Rimbaud, Verlaine in Bacovia).
Predavanji bosta v francoščini.
Predaval bo prof. dr. Nenad Veličković (Univerza v Sarajevu)

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanja, ki jih bo v okviru izmenjave Erasmus+ KA1 izvedel gostujoči profesor dr. Nenad Veličković z Univerze v Sarajevu:

- torek, 15. maja 2018, ob 11.20 uri, predavalnica 5: TRI V ENI, PA NI NES, Tri kulture in tri književnosti v mejah ene države;
- torek, 15. maja 2018, ob 13.00 uri, predavalnica 5:TILTERATURA (VRSTE INDOKTRINACIJE Z LITERARNIM BESEDILOM), Indoktrinacija pri pouku maternega jezika in književnosti;
- četrtek, 17. maja 2018, ob 11.20 uri, predavalnica 209c: DEDIŠČINA KOT DEKLA/Kako akademska skupnost podpira etnične identitne politike/cilje;
- četrtek, 17. maja 2018, ob 13.00 uri, predavalnica 116: nenadveličković.ba, Bosanskohercegovski pisatelj in univerzitetni profesor.


Predavanja bodo v bosanskem jeziku.
Predavanji dr. Muhsina Soyudogana z Univerze v Gaziantepu, Turčija

Oddelek za sociologijo FF vabi na dve predavanji dr. Muhsina Soyudogana z Univerze v Gaziantepu, Turčija:

- torek, 15. maja 2018, ob 18.00 uri (predavalnica 430 na FF): Otomanska ekspanzija in integracija Balkana;
- četrtek, 17. maja 2018, ob 14.00 uri (predavalnica 325 na FF): Razbojništvo in dezintegracija otomanskega Balkana.
Predavanji bosta potekali v angleščini.

Več

 
Na Besedni postaji v sredo, 16. maja, ob 17. uri (Modra soba):

Miha Pintarič, pogovor o dveh knjigah: Dvojni presledek (Studia Humanitatis) in zbirki pesmi o Sloveniji v angleščini Slovenia: Wander to a Wonder (Beletrina) 
Avtor je za knjigo Dvojni presledek prejel Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko. Zbirka pesmi o Sloveniji pa naivnega turista vodi za roko od ene do druge slovenske znamenitosti. Napisana je v angleščini, a ni namenjena zgolj tujcem, saj se bo ob njej zabaval tudi vsak Slovenec, ki premore kanček smisla za samoironijo. S prof. dr. Miho Pintaričem se bo pogovarjal prof. dr. Primož Vitez


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 
Hrvaška avtobiografika prve svetovne vojne in odnos do Avstro-Ogrske

Oddelek za zgodovino FF vabi na predavanje Filipa Hameršaka (Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski biografski leksikon) z naslovom Hrvaška avtobiografika prve svetovne vojne in odnos do Avstro-Ogrske, ki bo v sredo, 16. maja 2018, ob 12.10 uri, v predavalnici 102. Predavanje bo v hrvaščini.

 
Pogled na grško jezikoslovje: preteklost, sedanjost in prihodnost grškega jezika

Enodnevno konferenco z naslovom Pogled na grško jezikoslovje: preteklost, sedanjost in prihodnost grškega jezika organizirata Oddelek za klasično filologijo ter Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Konferenco bosta povezovali doc. dr. Christina Manouilidou in izr. prof. dr. Jerneja Kavčič, ki sta jo tudi idejno zasnovali. Potekala bo v petek, 18. maja 2018, v dvorani SAZU (Novi trg 3), od 9.30. do 16.30 ure. Predavanja bodo v angleškem jeziku.

Več
Zgodovina spolne vzgoje na Madžarskem v 20. stoletju

Oddelek za sociologijo v sodelovanju z Oddelkom za romanske jezike in književnosti FF vabi na predavanje dr. Gáborja Szegedija z Masarykove univerze v Brnu z naslovom Zgodovina spolne vzgoje na Madžarskem v 20. stoletju. Predavanje bo v petek, 18. maja 2018, ob 9.40 uri v predavalnici 4 na FF.
Predavanje bo potekalo v angleščini.

Več
Predstavitev Zavoda MISSS

V okviru projekta Po kreativni poti do znanja – Analiza bralne pismenosti otrok z učnimi težavami in delavnice kreativnega pisanja kot model reševanja bralnih težav vas lepo vabimo na predstavitev Zavoda MISSS, neprofitne organizacije, ki kot zunanji partner sodeluje pri projektu. Projekt poteka pod koordinatorstvom Centra za pedagoško izobraževanje FF.
Na predstavitvi, ki bo potekala v petek, 18. maja 2018, ob 9.40 v predavalnici Tob-1, vam bodo predstavniki zavoda predstavili tudi možnosti opravljanja študijske prakse in prostovoljnega dela v njihovi organizaciji.
Lepo vabljeni.
Novosti Znanstvene založbe FF:

Marko Marinčič, Carmina docta: Katul in nova poezija (Razprave FF)
Knjigo lahko prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti v Knjigarni FF najdete tu.
Razstava "Bitjastovzorčasti svet Laure Ličer"

V četrtek, 10. maja 2018, smo odprli nov razstavni prostor v petem nadstropju FF. Prva razstavlja nekdanja študentka francoščine in geografije Laura Ličer. Razstava "Bitjastovzorčasti svet Laure Ličer" bo na ogled do 10. junija. Vabljeni k ogledu.
Razstava o ključnih zgodovinskih osebnostih Čehov in Slovakov

9. maja 2018 je na FF potekala mednarodna konferenca 100 let češke in slovaške državnosti 1918–2018 – zgodovina Čehov in Slovakov v 20. stoletju, ki jo je skupaj s češko in slovaško ambasado organiziral Oddelek za slavistiko FF. V avli fakultete je do 18. maja 2018 še na ogled razstava o ključnih zgodovinskih osebnostih obeh držav. Vabljeni k ogledu. 
Sodelovanje s FF Novi Sad

Na obisku na FF je bila dekanja FF iz Novega Sada, prof. Ivana Živančević Sekeruš. Z njihovo fakulteto bomo podpisali Erasmus + program mednarodna kreditna mobilnost in okrepili sodelovanje predvsem na ravni doktorskega študija.
Uspešna okrogla miza Duševne motnje in življenje z njimi med študentsko populacijo

V četrtek, 19. aprila 2018, je predavalnico FF napolnilo občudovanja vredno število poslušalcev okrogle mize z naslovom Duševne motnje in življenje z njimi med študentsko populacijo. Tema je tako med govorci kot tudi poslušalci sprožila razpravo o pomembni temi duševnih motenj, ki so specifične v svoji netipični fizični prepoznavnosti in zato še kako pomembno vplivajo na življenje celotne populacije. Dogodek je bil organiziran prav z namenom širjenja glasu o duševnih motnjah ter stanju študentov z izkušnjo duševne motnje, ki še danes pogosto uživa status prikritega obstoja.

Več
Besedna postaja v Knjigarni FF (25. 4. 2018):

V pogovoru o pesniški zbirki Orfični spevi (Književno društvo Hiša poezije) italijanskega pesnika Dina Campane so sodelovali prevajalec Gašper Malej, prof. dr. Martina Ožbot in prof. dr. Patrizia Farrinelli.

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si