Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Predavanje dr. Karin Almasy

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje dr. Karin Almasy z naslovom Zgodovina vsakdanjega življenja: Česa se lahko naučimo iz starih razglednic Spodnje Štajerske (1890–1918), ki bo v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 11.20 uri (pred. P2, Zavetiška 5).
 
Bela knjiga o prevajanju 2018

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 179. sestanek, ki bo v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Bela knjiga o prevajanju 2018 bodo predavale dr. Barbara Pregelj z Univerze v Novi Gorici, dr. Jana Zidar Forte iz Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije in mag. Viktorija Osolnik Kunc s FF UL.

Več

 
Predavanje o japonski sodobni umetnosti in njenem razstavljanju

V ponedeljek, 13. maja 2019, ob 18.00 uri (predavalnica 343) vabljeni na predavanje o japonski sodobni umetnosti in njenem razstavljanju. Dr. Bert Winther-Tamaki (Univerza v Kaliforniji) bo imel predavanje z naslovom Kaj se zgodi z japonsko sodobno umetnostjo, ko jo razstavimo izven Japonske?. Predavanje bo v angleščini.

Več
 
 

 
Predavanja o čarovništvu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanja doc. dr. Ágnes Hesz z Oddelka za evropsko etnologijo – kulturno antropologijo Univerze v Pécsu. Predavanja bodo na Zavetiški 5, in sicer:

- 14. maja 2019; ob 16.20 uri (predavalnica P2): Čarovništvo v Transilvaniji;
- 15. maja 2019, ob 14.40 uri (predavalnica P3): Čarovništvo kot diskurz v sodobni vaški skupnosti;
- 16. maja 2019, ob 16.20 uri (predavalnica P3): Etična vprašanja v raziskovanju sodobnega čarovništva.
Predavanja bodo v angleškem jeziku.

 
Kant, 'francoski filozof' in vratarjeve dolžnosti

Vabljeni na predavanje, ki ga bo imel profesor Andrew Cutrofello (univerza Loyola v Chicagu) Kant, 'francoski filozof' in vratarjeve dolžnosti. Predavanje bo v torek, 14. maja 2019, ob 17.00 uri (pred. 119).

Več

 
Teden, posvečen akademiku Lojzetu Lebiču

Lepo vabljeni na dogodke, ki se bodo zvrstili v tednu, posvečenemu akad. Lojzetu Lebiču:

- torek, 14. maja 2019, ob 18.00 uri (Klub Lili Novy, Cankarjev dom): Predstavitev romana Fauvel; prof. ddr. Nataša Golob bo roman postavila v literarno zgodovinski kontekst, prof. dr. Gregor Pompe pa bo predstavil muzikološki pomen te posebne stvaritve ob vzporednem raziskovanju libreta, v katerem se prepletajo besedila raznoterih srednjeveških del.
FB-dogodek

- sobota, 18. maja 2019, ob 18.30 uri (Klub Lili Novy): Predkoncertni pogovor s skladateljem Lojzetom Lebičem; pogovor s skladateljem Lojzetom Lebičem, ki ga bo vodil muzikolog prof. dr. Gregor Pompe. Spregovorila bosta o ozadju nastanka glasbeno-scenskega dela Fauvel '86 in različnih izhodiščih ter vzgibih, ki so skladatelja vodile pri pisanju.

- sobota, 18. maja 2019, ob 19.30 uri (Gallusova dvorana): Lojze Lebič, Fauvel '86, vokalno-inštrumentala scenska zgodba APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani; dirigentka: Jerica Bukovec, libreto: Jelena Ukmar Lebič, po srednjeveški pesnitvi Roman de Fauvel, koreografija in režija: Milan Tomášik in Nina Fajdiga.
FB-dogodek

Več

 
Južnoslovanski večer z Renatom Baretićem

Napiši mi pesem.
– Ne gre tako zlahka, kot da jemljem Besede iz žepov.
Pripoveduj mi o njej.
– O poeziji? O prozi?
– Ne, pusti ga, naj sam pove.

Dobimo se v torek, 14. maja 2019, ob 19.00 uri (pred. 4). Z nami bo hrvaški pisatelj Renato Baretić.
P. S.: Imam Načrt. Greva potem v Hotel Grand in se odločiva, Komu bova pošiljala razglednice. Osmemu poverjeniku bo že treba.

Več

 
3. Šmitkov večer na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na letošnji 3. Šmitkov večer, ki bo v torek, 14. maja 2019, ob 19.00 uri (pred. P3, Zavetiška 5). Tokrat bo potekal pogovor Mrtvi, živi in sanje s kulturno antropologinjo doc. dr. Ágnes Hesz z Oddelka za evropsko etnologijo – kulturno antropologijo Univerze v Pécsu o njenem terenskem raziskovanju v Transilvaniji. Pogovor v angleškem jeziku bodo vodile prof. dr. Mirjam Mencej ter Nika Rupnik in Kristina Radomirović, študentki Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo.
 
Gostujoče predavanje s področja irskih študij

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vljudno vabi na prvega izmed petih dogodkov v ciklu gostujočih predavanj s področja irskih študij, ki bo v sredo, 15. maja 2019, ob 9.40 uri (v pred. 233). Predavanje Mit, spomin in pomen: Obeleževanje stoletnice irske velikonočne vstaje bo imela dr. Roisin Higgins (Univerza Teesside v Združenem kraljestvu). Projekt "2019 Irish Studies Guest Lecture Series" poteka v sodelovanju s Filozofsko fakulteto na Reki in ob finančni podpori irskih veleposlaništev v Sloveniji in na Hrvaškem.

Več

 
Gostujoče predavanje na Oddelku za filozofijo FF

Na Oddelku za filozofijo FF bo v sredo, 15. maja 2019, ob 14.40 uri (pred. 434) predaval Luka Janeš (Univerza v Zagrebu). Predavanje z naslovom Moralna vprašanja sodobne psihiatrije in bioetika bo v angleškem jeziku.

Več

 
Na Besedni postaji v sredo, 15. maja 2019, ob 17.00 uri (Modra soba):

Sarival Sosič, Jaz sam
(Založba Litera)
 
Dobro leto po izidu odmevnega romanesknega prvenca Starec in jaz je izšla druga leposlovna knjiga Sarivala Sosiča, roman Jaz sam. Drugi roman se ukvarja z otroštvom do starca, prvi pa v dečkovo samoto mladosti spusti starca, pravega prijatelja, učitelja in glasbenika. Povezave med obema romanoma ne ustvarja samo isti junak, ampak umeščenost v neimenovano okolje in nedoločen čas ter predvsem poetizirana govorica. Z avtorjem se bo pogovarjala Tina Kozin.
Prijazno vabljeni!
 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Slovanski večer

Oddelek za slavistiko FF vabi na tradicionalni Slovanski večer v sredo, 15. maja 2019, ob 18.00 uri (Tobačna ulica 5, pred. 1). Slovanske zgodovinske avantgarde bodo predstavili študentje bohemistike, južne slavistike, polonistike, primerjalnega slovanskega jezikoslovja, rusistike, slovakistike in slovenistike. Posnetki s prireditve bodo del dokumentarnega filma Sto let slavistike na UL.
 
7. Mednarodni filozofski Simpozij Miklavža Ocepka

V četrtek, 16. maja 2019, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal 7. Mednarodni filozofski Simpozij Miklavža Ocepka. Lepo vabljeni!

Več

 
Kaj je bila evropska protirevolucija, 1918–1923?

Oddelek za zgodovino FF vabi na predavanje Johna Paula Newmana z naslovom Kaj je bila evropska protirevolucija, 1918–1923?, ki bo v petek, 17. maja 2019, ob 11.20 uri (pred. 102). Predavanje bo v angleščini.

Več
Novosti Znanstvene založbe FF

Urška Rihtaršič: Aleatorika in njen odmev v glasbi slovenskega povojnega modernizma (Glasba na Slovenskem po 1918)

Cilj besedila je bil raziskati, na kakšen način se je aleatorika uveljavljala v delih slovenskih skladateljev prvega povojnega obdobja; ker je oblikovala nekatere pojavne specifike, tipične za slovensko okolje, je bil cilj njihova definicija in iskanje vzrokov zanje.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.
Olga Markič, Maja Malec (ur.): Filozofska pot Andreja Uleta

Jubilej profesorja Andreja Uleta želimo počastiti s pričujočo knjigo, zbornikom prispevkov njegovih nekdanjih študentk in študentov, kolegic in kolegov, ki so se v svojih člankih navezali na Uletovo filozofsko misel in predstavili široko paleto tem, ki jih na svoji filozofski poti premišljuje slavljenec.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Konferenca Odprta znanost

Znanstvena založba FF vabi na konferenco Odprta znanost, ki bo potekala v sredo, 22. maja 2019, na FF v predavalnici št. 34. Udeležbo so že potrdili ugledni domači in tuji gosti. Predstavili bodo aktualne teme, kot so odprta znanost v Evropskem raziskovalnem prostoru, Načrt S, FAIR in upravljanje raziskovalnih podatkov, Evropski oblak odprte znanosti in evropske e-infrastrukture. Prijava na konferenco je obvezna in odprta do zapolnitve prostih mest.
Konferenca Univerzitetno založništvo

Znanstvena založba FF vabi na konferenco Univerzitetno založništvo, ki bo potekala v četrtek, 23. maja 2019, na kateri bodo tuji gosti predstavili primere dobre prakse univerzitetnega založništva v tujini. Predstavljeni bodo tudi rezultati analize založniške dejavnosti članic UL. Prijava na konferenco je obvezna in odprta do zapolnitve prostih mest.
Razstavi ob 100-letnici FF in Oddelka za klasično filologijo FF

V avli FF si do konca meseca maja lahko ogledate spominsko razstavo ob stoletnici delovanja Oddelka za klasično filologijo FF. V avli in na stopnišču FF pa je na ogled tudi razstava Življenje na Filozofski fakulteti skozi fotografski objektiv, kjer so razstavljene fotografije Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Narodne in univerzitetne knjižnice ter oddelkov in enot fakultete. Izbor razstavljenih fotografij je nastal v okviru magistrskega dela Katarine Bogataj pod mentorstvom doc. dr. Katje Mahnič.

 
Razstava Naslikaj mi besedo Barbare Borlovan

V 5. nadstropju FF smo odprli razstavo z naslovom Naslikaj mi besedo avtorice Barbare Borlovan (Borlovanka). Razstava je na ogled do 31. maja 2019. Lepo vabljeni!

 
Na Besedni postaji so predstavili knjigo Vsem naj bom neznan. Srečko Kosovel (Izbor, urejanje in spremna beseda: Miklavž Komelj; založba Goga). Pogovarjali so se dr. Miklavž Komelj, prof. dr. Janez Vrečko in Aljaž Krivec.
 
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si