Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Napovednik dogodkov


 
Svetovni dan Art noveau
 
10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine. 

Program

 

Poletna šola za trajnostno varstvo dediščine

 

Med 20. In 24. junijem bo na Filozofski fakulteti potekala Tradicionalna poletna šola Interdisciplinarnega medfakultetnega inštituta Univerze v Ljubljani za trajnostno varstvo dediščine z naslovom Dediščina v mestu: antagonizmi, prisvajanja in dediščinske skupnosti.

Udeleženci bodo
z interdisciplinarnim pristopom analizirali stanje dediščine in odnos do nje v urbanem prostoru. Cilj šole je s pomočjo GIS orodij ustvariti bazo in referenčni primer za nadaljnje raziskave in posege v tako kompleksnem in heterogenem okolju. Poletna šola bo vključevala predavanja strokovnjakov različnih ved v dopoldanskem času, v popoldanskem času pa intenzivno delo v interdisciplinarnih skupinah.

  
Nova razstava v galeriji Peti štuk

Vljudno vabljeni na ogled razstave likovnih del akademske slikarke Pšenice Kovačič v galeriji Peti štuk (5. nadstropje na Filozofski fakulteti).

Razstavljene so ilustracije mačk, ki so slikarki posebno pri srcu. Leta 1981 rojena slikarka je diplomirala pri akademskem slikarju profesorju Tugomirju Šušniku. Med leti 2004 in 2008 je prejemala štipendijo Mestne občine Ljubljana, ki jo namenjanjo nadarjenim mladim ustvarjalcem. Leta 1913 je kot perspektivna avtorica na področju ilustracije prejela štipendijo, ki ji jo je namenila Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Leto kasneje je bila sprejeta v Društvo likovnih umetnikov Ljubljane (DLUL, ZDSLU). Od leta 2011 ima status samostojne kulturne delavke, živi in ustvarja v Ljubljani. 

 


 
Poletne šole tujih jezikov
 
Center za pedagoško izobraževanje med 27. junijem in 2. julijem 2022 razpisuje poletne šole azijskih, balkanskih, germanskih, klasičnih, romanskih in slovanskih jezikov. V okviru šestih šol se boste s pomočjo pluralističnih pristopov lahko srečali s kar 21. jeziki. Vpis poteka do 19. junija. Za zaposlene na Filozofski fakulteti UL velja znižana (študentska) kotizacija.
Več

 Novičnik

Sprejem športnikov Filozofske fakultete

Dekanja Filozofske fakultete je pretekli teden na tradicionalnem letnem sprejemu gostila športnike, ki so branili barve FF v medfakultetnih tekmovanjih v zadnjih dveh letih.

Zaposleni Filozofske fakultete se pridružujemo čestitkam!

Strokovna ekskurzija Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo

V sredo, 8. 6. 2022, so se sodelavci in sodelavke Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo odpravili na strokovno ekskurzijo, ki so jo poimenovali Jožetova rajža.
Pot jih je vodila v Slovenske gorice, na grad Cmurek, kjer so si ogledali Muzej norosti.  Alumna Barbara Kotnik je s pripovedmi, ki jih je zbrala tekom svojih raziskovanj, razgrinjala (težke) vpoglede v preteklost gradu in procese institucionalizacije v Sloveniji. Ogledali so si razstavo, ki so jo izr. prof. dr. Jože Hudales (po katerem so poimenovali ekskurzijo) in študenti oddelka, v okviru terenskih vaj, postavili pred kratkim.
V popoldanskem času pa so se s prof. dr. Rajkom Muršičem sprehodili po stopinjah njegove doktorske raziskave (o kateri lahko prebirate tudi v publikaciji Trate vaše in naše mladosti). Rajžo so sklenili z ogledom Methansove hiše, kjer je zbiralec Leopold Methans razkazal svojo etnološko zbirko in pripovedoval o lokalnih navadah, zanimivostih in predmetih.
 
Fotografija: Na gradu Cmurek, avtorica: doc. dr. Sarah Lunaček Brumen, arhiv: dokumentacija oddelka

 
 Novosti Znanstvene založbe FF  

Lucien Tesnière, Mojca Schlamberger Brezar
Lingvistični atlas za študij dvojine v slovenščini

Monografija Atlas linguistique pour servir à l’étude du duel en slovène avtorja Luciena Tesnièrja je izšla leta 1925 pri založbi Champion v Parizu. Je geografska podpora njegovemu doktorskemu delu Les Formes du duel en slovène, ki ga je obranil leta 1924 na univerzi v Strasbourgu. Atlas obsega 70 geografskih kart slovenskega teritorija, vsaka prinaša drugo obliko rabe dvojine. Tako imenovana geografska lingvistika je v letu 1925 stopala v veljavo, saj je le 5 let prej izšel Atlas linguistique de la France. Metoda je bila za slovenščino aktualna in revolucionarna, saj do takrat še ni bilo tovrstnih del za slovenski oziroma slovanski prostor. Za slovanski prostor se lingvistični atlasi dopolnjujejo šele zdaj in je ponovna izdaja dela tozadevno zelo aktualna.


Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF .

Marta Verginella
Ženske in meje med preteklostjo in koronavirusom (Zbirka M/F)

V 20. stoletju so se državne meje v severno jadranski regiji premaknile po prvi svetovni vojni, v času druge svetovne vojne in po njej. Obdobjem bojev za meje so sledila obdobja miru in stabilnosti, ki so dopuščala njihovo prestopanje in počasno brisanje. Širjenje koronavirusa nas je opozorilo na to, kako hitro se lahko že opuščene meje na novo vzpostavijo in kako se utečeni tokovi mobilnosti prekinejo. Knjiga osvetli socialne in gospodarske značilnosti ženske mobilnosti, ki je koreninila v družbi starega režima in je doživela nove oblike razumevanja v času vzpona nacionalizma. Osredotoči se tudi na fenomen ženskih begunk v času prve svetovne vojne in na prisiljen odhod slovenskih intelektualk iz Trsta in Gorice po prihodu italijanskih čet in še posebej vzponu fašizma. Osvetlitev aleksandrink, tihotapk in hišnih pomočnic omogoča raziskovanje ženskega dela, obenem pa kaže na to, kako se v različnih oblikah ženske mobilnosti kažejo raznoliki poskusi nadzora njihovega dela in telesa.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF .

Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj:

Večer: Zakaj je dobro, da jo zapustimo; prof. dr. Eva Boštjančič z oddelka za psihologijo na FF o situacijah in njihovih rešitvah na delovnem mestu, ki jih spremlja zapuščanje t. i. cone udobja.

TV Slovenija 1 / Dnevnik: Primo Levi v ogledalu; prispevek o izidu knjige prof. dr. Irene Prosenc z oddelka za romanske jezike in književnosti na FF z naslovom Primo Levi v ogledalu, ki je izšla pri ZZ FF;

Delo: Novo poglavje za slovensko poznavanje Portugalske; prispevek o uvedbi študijskega programa portugalščine na FF v študijskem letu 2022/23;

Večer / V žarišču: Politični pogledi ne sodijo v predavalnico; prispevek o univerzitetnih profesorjih, članih ministrskih zasedb v slovenskih vladah, ki se po preteku mandata vrnejo na pedagoške položaje in kakšne so pasti njihovih kariernih prehodov; med ministri nove vlade tudi doc. dr. Asta Vrečko, znanstvena sodelavka na oddelku za umetnostno zgodovino na FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si