Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Nova dekanja FF je prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar

Včeraj so potekale volitve za novo dekanjo FF. Z upoštevanjem ponderiranja glasov je kandidatka prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar prejela 74,1 % veljavnih glasov, kandidatka prof. dr. Špela Virant pa 25,9 % veljavnih glasov. Volilna komisija je ugotovila, da je bila za dekanjo FF za mandatno obdobje 2021 do 2025 izvoljena prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar
Iskrene čestitke!

Poročilo volilne komisije

 
Prof. dr. Tomo Virk izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je od 3. junija 2021 bogatejša za šest izrednih in deset dopisnih članov in članic. Med novimi izrednimi člani in članicami je tudi prof. dr. Tomo Virk z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, in sicer v Razredu za filološke in literarne vede.
Iskrene čestitke!

Več


 
Priznanje Zlata ribica za italijansko gledališko skupino Maschere nude

Študentska gledališka skupina študentov in študentk italijanščine z Oddelka za romanske jezike in književnosti FF Maschere nude je prejela priznanje Zlata ribica na 8. Festivalu svobodne videoprodukcije v Kamniku. Skupina je priznanje prejela za kratek film PAUSA. Tu si lahko ogledate film, ki so mu dodali še angleške podnapise.
Iskrene čestitke!

Več

 
Dragulji manj znanih zbirk kitajske kulturne dediščine v Evropi

Oddelek za azijske študije FF vabi k ogledu drugega spletnega pogovora Dragulji manj znanih zbirk kitajske kulturne dediščine v Evropi v sklopu dogodkov PAGODE Festival, ki jih pripravljajo v okviru evropskega projekta PAGODE-EUROPEANA China. Pridružite se jim lahko v torek, 15. junija 2021, ob 15.00 uri preko Zoom povezave. Svoje zbirke bodo predstavili partnerji projekta PAGODE-EUROPEANA China, vključno z Oddelkom za azijske študije FF. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Več o pogovoru in Zoom povezava

 
Nove raziskave opuščene srednjeveške naselbine Gutenwerd (Otok pri Dobravi)

Oddelek za arheologijo FF in Narodni muzej Slovenije vabita na predstavitev rezultatov aktualnih arheoloških raziskav opuščenega srednjeveškega trga Gutenwerd, ki jih v sodelovanju s študenti in študentkami arheologije izvaja Oddelek za arheologijo FF. Predstavitev bo potekala v petek, 18. junija 2021, ob 18.00 uri v dvorani Gasilskega doma v Dobravi pri Škocjanu. Predavala bosta dr. Tomaž Nabergoj (NMS) in izr. prof. dr. Katarina Predovnik (FF). Ob 19.00 uri bo sledil voden ogled najdišča in cerkve sv. Nikolaja.

Več

 
Analiza potreb po študijskih vsebinah in kompetencah jezikoslovnih profilov na trgu dela

Vljudno vabljeni na spletno predstavitev projekta ERASMUS+ UPSKILLS, ki bo posvečen analizi potreb po študijskih vsebinah in kompetencah jezikoslovnih profilov na trgu dela. Dogodek bo potekal v petek, 25. junija 2021, od 10.00 do 16.00 ure. Več informacij o programu in registraciji je tu.
 
Predstavitev novega 16-jezičnega korpusa ParlaMint

28. junija 2021 ob 14.00 uri vabljeni ob zaključku projekta ParlaMint na spletno predstavitev novega 16-jezičnega korpusa ParlaMint. Večjezični korpus, med katerimi je tudi slovenščina, vsebuje primerljivo vzorčene in označene referenčne parlamentarne razprave za obdobje od 2015 do oktobra 2019 in parlamentarne razprave iz obdobja covida-19 od novembra 2019 do julija 2020. Korpusi so opremljeni z enakimi metapodatki o govorcih in govorih ter so lematizirani in jezikoslovno označeni z UD, označene pa so tudi imenske entitete. Korpusi so na voljo preko spletnih konkordančnikov noSketchEngine in Kontext, prav tako pa jih je mogoče prenesti z repozitorija CLARIN.SI.

 
Poletna šola klasičnih jezikov v Kopru

Profesorji in profesorice ter študenti in študentke Oddelka za klasično filologijo FF prirerajo ob koncu avgusta peto poletno šolo klasičnih jezikov. Medtem ko se prejšnje poletne šole potekale v Grčiji, bo zaradi posledic epidemije koronavirusa letošnja organizirana v Kopru od 26. do 30. avgusta 2021. Osrednji temi bosta koprski humanizem in Joannis Kapodistrias, prvi predsednik moderne grške države, katerega rod je izhajal iz Kopra (ali okolice). Prijavni rok: 1. 7. 2021

Več 

Novosti Znanstvene založbe FF

Martina Ožbot: Translation and Multilingualism: A Dynamic Interaction 

Monografija se ukvarja z vprašanji prevajanja in večjezičnosti, predvsem z opisnega, a hkrati tudi s teoretskega stališča. Izraz »večjezičnost« je razumljen tako, da se nanaša na situacije, kjer sobivata dva ali več jezikov, ki na različne načine stopajo v medsebojna razmerja. Delo obsega šest poglavij, ki zadevajo prevode in njihovo razmerje do dvojezičnosti kot družbenega pojava. Izjemno zanimiva so poglavja, posvečena italijansko-slovenskim kulturnim izmenjavam, še posebej iz slovenske v italijansko smer. Svojevrsten problem predstavlja tržaška literatura, tako slovenska kot italijanska, katere prevajanje je bilo večkrat pokazatelj širših odnosov med slovensko in italijansko skupnostjo v zamejstvu, obenem pa tudi razmerij med slovensko in italijansko kulturo, ki so se oblikovala na ozadju literarnih, političnih, ideoloških in drugih interesov. 

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF


 
Barbara Trnovec, Nataša Vampelj Suhadolnik, Maja Veselič (ur.): Kaj počne tukaj samuraj?
Vzhodnoazijski predmeti v zbirki Pokrajinskega muzeja Celje: katalog občasne razstave

Pokrajinski muzej Celje hrani zanimivo zbirko predmetov vzhodnoazijskega izvora. Med njimi so tudi samurajska oprema, misijonarski zvitek, lakirani predmeti, kadilnika v obliki slona in poslikani pahljači. Kakšna je provenienca teh predmetov? Kdo so bili zbiratelji teh predmetov? Kdaj in kako so jih pridobili? Kakšni motivi so jih pri tem vodili? Na nekatera vprašanja poskušata odgovoriti občasna razstava Kaj počne tukaj samuraj? in pričujoči katalog, ki je izšel v sozaložništvu Znanstvene založbe FF in Pokrajinskega muzeja Celje.

Publikacija je brezplačna. Nekaj izvodov je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 
Umrl je prof. Nobuhiro Shiba 柴宜弘 (1946–2021)

Z žalostjo sporočamo, da je v petek, 28. maja 2021, v 75. letu starosti v Tokiu nepričakovano preminil profesor Nobuhiro SHIBA, profesor emeritus Univerze v Tokiu in profesor Univerze Jōsai. Profesor Shiba je bil eden najuglednejših zgodovinarjev jugovzhodne in srednje Evrope ter izvrsten poznavalec zgodovine nekdanje Jugoslavije. Za njegove zasluge za raziskovalno historiografsko delo na področju Balkana in položaja Slovenije v regiji mu je predsednik republike Borut Pahor leta 2017 podelil medaljo za zasluge za prispevek k seznanjanju japonske javnosti o zgodovinskih družbenih okoliščinah slovenske poti v samostojnost. S soprogo Riko in sodelavci je od 2015 naprej urejal The Electronic journal of Central European Studies in Japan. Njegova raziskovalna pot je tesno povezana z raziskovalnimi ustanovami v Sloveniji, kot na primer dolgoletno projektno sodelovanje z Inštitutom za novejšo zgodovino, njegove osebne in strokovne vezi, ki so povezovale Japonsko in Slovenijo pa so pustile svoj pečat tudi na Oddelku za azijske študije FF od njegove ustanovitve pred 25 leti, zato se ga bodo na oddelku spominjali kot toplega in vedrega človeka, izvrstnega zgodovinarja, mentorja in prijatelja.
 
Trajni dostop do knjig založnika Emerald

Za UL, CTK in NUK je bil pridobljen trajni dostop do 50 knjig založnika Emerald
Knjige pokrivajo področja ekonomije, izobraževanja, turistike in organizacijskih ved. Večinoma gre za knjige slovenskih avtorjev ali na temo Slovenije. Seznam naslovov najdete na povezavi. Knjige so dostopne preko portala Emerald Insight.

Več

 
Aktivni odmor UL

Ob zaključku prve sezone je na Youtube kanalu Univerze v Ljubljani dostopnih 20 posnetkov Aktivnega odmora UL. Aktivni odmor UL predstavlja sklop razteznih vaj, ki jih lahko izvajate doma ali v pisarni brez dodatnih pripomočkov in predpriprave. Predvidoma jeseni bodo aktivne odmore ponovno izvajali »v živo« preko spletne platforme Zoom.
 
Poletne šole tujih jezikov

CPI med 28. junijem in 2. julijem razpisuje poletne šole germanskih, klasičnih, romanskih in slovanskih jezikov ter jezikov Balkana in Daljne Azije. V okviru šestih šol se boste lahko srečali s kar 21 jeziki. Vpis poteka do 18. junija. Za zaposlene na FF velja znižana (študentska) kotizacija.

Več

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Delo od doma: Fizično vračanje na delo je "nova" situacija, ki lahko povzroča tudi stiske (pogovor s prof. dr. Evo Boštjančič, Oddelek za psihologijo FF, www.rtvslo.si, 21. 5. 2021)

Žan Lep, psiholog (pogovor z asist. Žanom Lepom, Oddelek za psihologijo FF, https://metinalista.si, 27. 5. 2021)

Zgodovinarji o zgodovinopisju v postresničnostnih časih (prispevek o okrogli mizi Oddelka za zgodovino FF, RTV Slovenija, oddaja Osmi dan, 3. 6. 2021)

Bo zahteva po 5 tisoč evrih na računu študentov, ki ne prihajajo iz EU, povzročila osip tujih študentov? (v oddaji o spremembi zakona o tujcih je sodeloval dekan FF, prof. dr. Roman Kuhar, Prvi program Radia Slovenija, 8. 6. 2021)

Luka Horjak, jezikoslovec (pogovor z asist. Luko Horjakom, Oddelek za slovenistiko FF, https://metinalista.si, 9. 6. 2021)

 
Posnetek praznovanja jubileja ob devetdesetletnici akademika prof. dr. Kajetana Gantarja (Atrij ZRC SAZU, 7. 6. 2021).
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si