Back to top

Spoštovana geografinja, spoštovani geograf!

 

Naša geografska matica bo v letu 2019 dopolnila svojih prvih sto let. Ker smo jo na nek način skupaj doživljali in sooblikovali, vas prisrčno vabimo, da jo tudi skupaj obeležimo.

Geografi se običajno najprej vprašamo »kje«? Najprej smo začeli v virtualnem prostoru: poiskali smo e- in poštne naslove kolegic/kolegov, generacij. Lepo vas prosimo, da nam sporočite (na e-naslov: geografija@ff.uni-lj.si ali po klasični pošti: Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana; s pripisom: 100-letnica), če smo zaradi pomanjkanja ali zastarelih podatkov koga izpustili ali preimenovali?

»Kdaj«? Začenjamo že v 2018, ker se želimo čim bolje in celovito pripraviti na naše praznovanje. Z raznovrstnimi dogodki (tematske delavnice, razstave, okrogle mize, poletna šola, izid monografije, Ilešičevi dnevi) bomo v letu 2019 obeleževali žlahtno obletnico. O tem vas bomo obveščali v razdelku »Koledar dogodkov«. Osebno pa bi se radi z vsemi člani geografske skupnosti, ne glede na to, ali ste diplomirali v Ljubljani, Mariboru ali Kopru, srečali v petek, 20. 9. 2019.

»Kako«? Skupaj, seveda, z vašo pomočjo bi želeli postopoma povezati drobce številnih generacij študentov/študentk geografije. Zato ste lepo povabljeni, da v virtualnem prostoru (razdelek »Utrinki«) oddate kakšen drobec svojih ali skupinskih doživetij iz časa študija – naj bo to fotografija, zapis ali zvočni posnetek, možnosti je veliko! Drobci bodo odkrivali vsem generacijam, da se v geografih preliva energija. Upamo, da nam bo prebiranje zbranega gradiva priklicalo nasmeh in dobro voljo.

»Zakaj«? Naša dediščina je bogata, hranimo jo v različnih oblikah. Geografske zaklade v zapisani obliki bomo z vami delili (razdelek »Knjižna dela«) s katalogom starejših knjig, ki jih hrani naša knjižnica. Menimo, da se je tovrstnih obletnic potrebno spominjati, pa tudi vseh tistih kolegic in kolegov, ki so našo skupnost, žal, že zapustili. Tovrstne geografske zaklade boste našli v razdelku »Zgodovinski kotiček«, ki bo prinašal zanimiva poglavja iz zgodovine geografije. 100-letnico obeležujemo tudi zato, kot me je ob prvem stiku na to temo prijetno spomnil moj kolega, »da je to vendar takšna častitljiva obletnica, ob kateri mora biti gromozanski žur!« Naši osebni stiki so naš poseben geografski zaklad.

»Vzročno-posledična soodvisnost«? Se še spomnite, kako smo se gulili to opredelitev geografije kot vede … no, pa jo zdaj prestavimo v prakso: 100-letnica našega Oddelka za geografijo je na vsak način dobra priložnost, da se zberemo geografi/geografinje vseh generacij – tako v fizični obliki kot virtualno, da se malce pomudimo v preteklosti, pomodrujemo o sedanjosti in predvsem razmišljamo o prihodnosti naše geografije.

Se že veselimo našega skupnega druženja.

Pripravljalni odbor za obeleženje 100-letnice Oddelka za geografijo FF UL